O gotowaniu …

W języku angielskim istnieje bardzo dużo wyrazów pozwalających nam określić czynności, jakie wykonujemy podczas gotowania (są to najczęściej czasowniki opisujące sposób przygotowania całej potrawy). I tak :

boil – gotować (w wodzie), zagotować

The pasta needs to boil for 10 minutes.

steam – gotować na parze

Steam the vegetables for about ten minutes.

smoke – wędzić

If you want to preserve and give flavour to fish or other food, you have to smoke it.

simmer – gotować na wolnym ogniu

Cover and simmer for at least 20 minutes or until done.

roast – piec

Roast a chicken for about 20 minutes and turn them on the other side.

poach – gotować jajko bez skorupki

Poach about 12 minutes, then remove from the water and keep warm.

grill – grillować, smażyć na grillu

It will probably take 25 minutes or so to grill the fish.

fry – smażyć

Fry them until golden in the oil and set aside.

cook – gotować (ogólnie)

She’s cooking dinner.

stew / braise – dusić

Judging by its color, the tea had been stewing too long.

It’s difficult to imagine how something braised can become so dry.

overcook – rozgotować

You should never be able to overcook a dinner again.

undercook – nie dogotować

Cook the pasta until done to your liking, but take care not to undercook it.

reheat – odgrzać

This may also be reheated at 350-degrees for about 10 minutes.

Inną kategorią są słówka określające czynności przygotowania pojedynczych składników:

slice – ciąć na plasterki

I’ll slice some bread.

soaknamoczyć

Leave the beans to soak overnight.

stir – zamieszać

Stir the soup from time to time.

pour – nalewać

Pour the mixture into a dish and bake for 45 minutes.

spice/season – przyprawić

Stir in the eggs and season with salt and pepper.

pickle – zamarynować

I will pickle this cucumbers in vinegar.

prepare – przygotować

She prepared breakfast for them.

peel – obierać

Could you peel these oranges?

mould – formować (z ciasta)

Mould dough into heart shape and put in oven.

*Dough – surowe ciasto

grate – trzeć na tarce

Pasta tastes better when you grate some cheese on it.

dilute – rozcieńczać

He was drinking a glass of wine diluted with water.

defrost – odmrażać

Defrost the chicken before putting it in the oven.

mix – mieszać, połączyć

Mix the flour with the eggs and butter.

cut – kroić

I’m going to cut the cake now.

chop – siekać

Finally chop the cabbage and cook it in boiling salted water.

crush – rozgnieść

Chop the onion and crush the garlic.

squeeze – wycisnąć

Could you squeeze this lemon?

add – dodać

When the sauce is thick, add the cheese.

sprinkle – posypać

She sprinkled the cake with some chocolate chips.

shell – łuskać, obierać (ugotowane jajka)

Jane was sitting at the table shelling some nuts.

Please boil the eggs and shell them.

spread – smarować, rozsmarować

Butter spreads more easily when it hasn’t been in the fridge.

beat – ubijać

Beat butter and sugar in a bowl.

refrigerate – ochładzać

Refrigerate at least 30 minutes, and up to 1 hour.

knead – zagniatać

Knead the dough until smooth.

W języku angielskim istnieją ciekawe zwroty związane ze słówkami o tematyce gotowanie. Oto kilka z nich:

It makes my blood boil – to mnie strasznie wkurza (dosł.: to sprawia, że gotuje się we mnie krew)

Squeeze through – przecisnąć się (przez tłum, ciasne miejsce)

Beat about the bush/beat around the bush – owijać w bawełnę, mówić ogródkami

Logic chopping – dzielenie włosa na czworo

Opracowała: Blanka Łuczak, 3l

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s