O mleku i nabiale

Piramida żywieniowa obrazowo przedstawia zasady prawidłowego odżywiania się i komponowania posiłków (meals). Jednym z jej elementów jest mleko i nabiał (dairy products). Stąd też dietetycy podkreślają ich istotną rolę w zdrowym trybie życia i zasadach żywienia się. W dzisiejszym tekście chciałbym zaprezentować angielskie słownictwo w kategorii „produkty mleczne”.

Jak powszechnie wiadomo, podstawą wszelkich produktów mlecznych jest mleko, które osobiście najlepiej smakuje mi tłuste (full-fat milk). Dostępne są również jego „lekkie” wersje, np. mleko półtłuste (semi-skimmed milk). To właśnie z mleka wyrabia się śmietanę (cream) oraz jogurt (yoghurt). Na bazie mleka powstaje tzw. sos angielski (custard), a przyrządzany jest z dodatkiem żółtek (yolks), cukru oraz różnych przypraw [1]. Odmiana sosu angielskiego, która nie zawiera jaj (bird’s custard) jest odpowiednikiem polskiego budyniu (czasami tłumaczonego na angielski jako pudding). Odmianą mleka jest mleko skondensowane (condensed milk) mleko sprzedawane w puszkach (cans).

Z przetworzonego mleka uzyskujemy masło (butter), które najczęściej zawiera 82% tłuszczów (fats). Swego czasu z tego powodu (czyli dużej zawartości tłuszczy) było ono krytykowane, a zamiast masła dla osób walczących z nadwagą dietetycy polecali margarynę (margerine). Ciekawostką jest, że kiedyś masło wyrabiano ręcznie w specjalnych maselnicach (churn), a obecnie robią to maszyny.

Z mleka powstaje również serwatka (whey), która przez niektórych traktowana jest jako produkt uboczny podczas produkcji masła, czy też śmietany. Ja, niestety, nie należę do fanów serwatki. Lubię zaś ziemniaki ze smażoną cebulą i kwaśnym mlekiem (clabber), które skwaśniało (to sour) i zgęstniało (to thicken).

Mleko wykorzystuje się do produkcji wiele rodzajów sera, w tym biały ser (cottage cheese), twarożek (curd) oraz sery pleśniowe (blue cheese). Sery pleśniowe zawierają pleśń (mold), dzięki której mają charakterystyczny wygląd i zapach – nie wszystkim to się podoba. Inne popularne odmiany sera to cheddar, mozzarella, ementaler, feta, itp.

Należy pamiętać, że nabiał to również jajka (polecam przeczytać tekst „Ale jaja!”), które dostępne są również w wielu odmianach. Obecnie najbardziej ekskluzywną odmianą są jajka od kur z wolnego wybiegu (free range eggs).

źródło:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Custard

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s